خاصیت‌های فوق‌ العاده انار

این میوه و پوست آن حاوی ترکیبات آلکالوئیدی است که مهمترین آن‌ها پالاتین و گلوتونیک است. دانه‌های انار دارای انواع ویتامین‌ها، قندها، پروتئین‌ها، مواد چرب و اسید‌های آلی، عمدتا اسید سیتریک هستند. انار همچنین سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی قوی به نام «پونیکالاجین» است که سه برابر قویتر از آنتی اکسیدان‌های چای سبز است. آب انار نیز دارای بونیک اسید است که آن‌را با نام روغن هسته انار می‌شناسیم و به دلیل خواص مثبتی که برای سلامتی دارد بسیار استفاده می‌شود.

طبع انار: طبع انار به مزه آن بستگی دارد.
طبع انار شیرین: معتدل ← مصلح:  زنجبیل 
طبع انار ترش: سرد و خشک ← مصلح: عسل، گلاب و گلپر
طبع انار ملس: معتدل 

۱. سرشار از ویتامین‌ها
۱۷۵ گرم از این میوه‌ قرمز و خوشمزه تقریبا ۳۰ درصد از نیاز روزانه انسان به ویتامین C و حدود ۳۶ درصد از نیاز او به ویتامین K را تامین می‌کند. علاوه بر این، انار مقدار قابل توجهی اسیدفولیک و پتاسیم دارد. هسته‌ انار شیرین و دارای ۲۴ گرم قند و ۱۴۴ کیلوکالری است، اما با توجه به تعدد ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در آن می‌توان از این نکته منفی چشم‌پوشی کرد.

۲. خواص ضد التهابی
مواد تشکیل دهنده انار التهاب و عفونت را به ویژه در دستگاه گوارش مهار می‌کنند. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف ۲۵۰ میلی‌لیتر آب انار در هر روز، در طول مدت بیش از سه ماه، علائم التهابی در بدن را تا تقریبا یک سوم کاهش می‌دهد. علاوه بر این، انار می‌تواند به کاهش فرآیند‌های التهابی در سرطان‌ پستان و سرطان روده بزرگ کمک کند.

۳. کاهش سرعت رشد تومور
یکی از مهمترین خواص انار که در تحقیقات به اثبات رسیده، کاهش سرعت رشد تومور‌ها است. مطالعات نشان می‌دهند که مصرف روزانه یک لیوان معمولی آب انار (۲۵۰ سی سی) رشد سلول‌های سرطانی را به‌شدت محدود می‌کند و این خاصیت در رابطه با سرطان پستان و سرطان پروستات نیز موثر است. البته، خواص انار درمان کننده نیستند، اما به نظر می‌رسد با کند کردن گسترش سلول‌های سرطانی به روند درمان کمک می‌کنند.

۴. کاهش فشار خون
فشار خون بالا اغلب دلیل مشکلات سلامتی جدی مانند حملات قلبی و سکته مغزی است. نوشیدن آب انار به طور مرتب، فشار خون را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد و اثرات مثبتی بر حفظ سلامت رگ‌های خونی و قلب دارد.

۵. تسکین درد مفاصل و آرتروز
مواد ضد التهابی موجود در انار می‌تواند مشکلات ناشی از انواع آرتروز را تسکین دهد. آن‌طورکه از مطالعات پیداست، عصاره انار قادر است آنزیم‌هایی که در پیشرفت آرتروز نقش دارند را متوقف کند.

۶. کاهش خطر بیماری‌های قلبی
مصرف منظم انار یا آب آن باعث کاهش کلسترول خون می‌شود. کلسترول بالا یکی از عوامل مسدود سازی عروق خونی است که خطر حملات قلبی را افزایش می‌دهد. پس پایین آوردن سطح کلسترول بدن با کمک خواص انار علاوه بر مزایای فراوانی که برای سلامتی دارد، لطف بزرگی در حق قلب محسوب می‌شود.

۷. کاهش اختلال نعوظ
آب انار انعطاف پذیری رگ‌ها را افزایش می‌دهد و جریان خوب را بهبود می‌بخشد و همانطور که گفته شد به سود قلب است. مطالعات اولیه انجام شده بر خواص انار نشان داده‌اند که این ویژگی انار می‌تواند به کاهش اختلال نعوظ کمک کند، اما اثر مستقیم آن بر درمان ناتوانی‌ جنسی هنوز اثبات نشده‌ است.

۸. بهبود عملکرد حافظه
مطالعات نشان می‌دهند که بیمارانی که پیش از جراحی به آن‌ها دو گرم عصاره انار داده شده می‌شده، بعد از جراحی کمتر دچار از دست دادن حافظه می‌شوند. تحقیقاتی نیز روی افراد سالخورده انجام شد، که نشان می‌دهد مصرف روزانه یک لیوان آب انار به طور قابل توجهی حافظه زبانی و بینایی را بهبود می‌بخشد.

۹. افزایش انرژی
مطالعات انجام شده روی ورزشکاران نشان داده است که یک گرم عصاره انار که ۳۰ دقیقه قبل از تمرین دریافت شده باشد، باعث بهبود جریان خون می‌شود. این اثر منجر به کاهش خستگی بعد از تمرین، درمان کوفتگی بعد از ورزش، افزایش اثر بخشی تمرین و در نتیجه تناسب اندام می‌شود. قطعا مطالعات بیشتری در این رابطه نیاز است، اما این‌ها اولین خواص مثبت یافت شده هستند.

۱۰. مبارزه با عفونت قارچی و باکتریایی
دانه‌های انار می‌توانند در مبارزه با میکروارگانیسم‌های مضر موثر باشند. آن‌ها یک سلاح موثر در برابر انواع مختلف باکتری‌ها هستند و به جلوگیری از عفونت و التهاب در دهان مانند برفک دهانی کمک می‌کنند. اگر غالبا از زخم‌های دهانی یا لثه رنج می‌برید، مصرف این میوه می‌تواند به شما کمک کند.

۱۱. مانع آسیب به سلول‌ها
انار با محتوای آنتی اکسیدانی خود از استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد در بدن جلوگیری می‌کند و در نتیجه از آسیب به سلول‌ها ممانعت به عمل می‌آورد.

۱۲. مبارزه با دیابت
انار با کاهش چربی و توده‌های موجود در رگ‌های خونی و همچنین کلسترول بد می‌تواند به پیشگیری از دیابت کمک کند.

۱۳. خواص انار برای پوست
انار یک منبع غنی از ویتامین C است و روغن آن پوست را بازسازی، آسیب‌ها را ترمیم می‌کند و باعث مرطوب و صاف شدن پوست می‌شود. انار همچنین مو را تغذیه و ریشه‌ آن را تقویت می‌کند. از آنجا که این میوه دارای خواص ضدسرطانی و ضد التهابی است، به مبتلایان به سرطان پوست نیز کمک می‌کند.

ویتامین C موجود در انار همچنین پوست شما را در برابر اثرات مخرب خورشید محافظت می‌کند. مصرف انار حدود ۴۰ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین C را تامین می‌کند. انار همچنین سرشار از آهن است و می‌تواند به رشد مو‌های شما نیز بسیار کمک کند.

به علاوه  آب انار نیز دارای ترکیبات کلاژن‌ساز و الاستین است که ترک‌ها و زخم‌های پوستی را با سرعت بیشتری بهبود می‌دهد.

۱۴. خواص انار در بارداری و جنین
انار مقدار قابل توجهی آهن دارد، در نتیجه خون‌ساز بوده و خون را تصفیه می‌کند. مادران بارداری بیش از سایرین در معرض کم‌خونی هستند و باید برای حفظ سلامت خود و جنین به این موضوع توجه داشته باشد. علاوه بر خون‌سازی، انار ضد ویار و ضد تهوع است و برای درمان تهوع صبحگاهی در بارداری بسیار مفید است. برای بهره‌مندی از این خاصیت هر روز صبح، هنگام ناشتا مقداری انار یا آب آن‌را میل کنید.

درصورتی که در روران بارداری، دچار فشار خون بالا هستید، مصرف انار می‌تواند به شما کمک کند. فشار خون بالا برای مادر و کودک او بسیار خطرناک است. انار همچنین با کاهش فشار خون، حرارت بدن را نیز کاهش می‌دهد و منجر به آرامش بیشتر شما می‌شود.

یک کودک سالم در بدن مادری سالم رشد می‌کند. با مصرف انار علاوه بر اینکه سلامت مادر تامین می‌شود، به رشد کودک، رشد و تقویت استخوان‌ها و جلوگیری از نرمی استخوان در مادر و جنین بسیار کمک می‌کند.

۱۵. خواص انار برای لاغری
طبق مطالعات انجام شده، اسید‌های چرب در خون باعث چاقی شکم و پهلو می‌شوند و مصرف انار می‌تواند در کاهش این اسید‌های چرب موثر باشد. به علاوه همانطور که گفته شد انار کلسترول و چربی خون را کاهش می‌دهد و در نتیجه از نفوذ چربی به داخل بافت‌ها جلوگیری به عمل می‌آورد. اسید لینولنیک و پولی فنور موجود در رب انار، سوخت و ساز بدن را نیز افزایش می‌دهد.

۱۶. خواص انار برای سرماخوردگی
همانطور که گفته شد، انار سرشار از ویتامین C و آهن است، بنابراین می‌تواند به بهبود سرماخوردگی کمک بسیار کند و همچنین از ابتلا به آن جلوگیری نماید. برای بهره‌مندی از این خواص انار، توصیه می‌شود آن را به صورت پخته مصرف کنید زیرا انار در معرض حرارت، آنتی بیوتیک تولید می‌کند.

برای اینکار انار را با پوست روی یک شعله‌پخش کند روی حرارت ملایم شعله اجاق گاز قرار دهید تا بعد از حدود ۲۰ دقیقه از درون پخته شود. دانه‌های انار پخته شده را قبل از خواب مصرف کنید و بعد از آن چیزی میل نکنید. در موارد عفونت شدید این درمان را برای سه شب تکرار کنید.

۱۷. خواص انار برای کودکان
انار میوه‌ای بسیار خوشمزه و سرشار از آنتی‌اکسیدان، ویتامین‌های سی و ای، پتاسیم، فیبر، آهن، فولیک اسید و سایر مواد معدنی است که می‌تواند به تقویت وضعیت سلامتی کودکان در سن رشد بسیار کمک کند. کودک بعد از ۹ ماهگی می‌توند آب انار مصرف کند، اما پیش پیش از آنکه به کودک انار بدهید با پزشک مشورت کنید و دانه‌های انار را بجوشانید.

آب انار سیستم گوارش بدن را تقویت می‌کند و باکتری‌هایی که در روده موجب اسهال یا دیسانتری می‌شوند را از بین می‌برد. این میوه همچنین کرم و انگل‌های موجود در دستگاه گوارش کودکان را از بین می‌برد و درنتیجه با مصرف آن بیماری‌ها‌ی گوارشی کودکان با سرعت بیشتری بهبود می‌یابد.


عوارض جانبی انار

با وجود خواص بی‌نظیر انار برای سلامت عمومی بدن، پوست و مو و ... این میوه دارای عوارض جانبی نیز هست که به برخی از آن‌ها در ادامه اشاره خواهیم کرد.

۱. عوارض جانبی انار در بارداری
مطالعات نشان‌می‌دهند که عصاره دانه انار انقباضات بارداری را تحریک کرده و در برخی بانوان منجر به سقط جنین شده است. بنابراین ترجیحا از مصرف عصاره انار و پوست آن در بارداری خودداری کنید. درحالی‌که نوشیدن آب انار تاثیر مشابهی بر رحم ندارد، پس مصرف آب این میوه در بارداری بهتر است و همانطور که عنوان شد دارای خواص متعددی برای مادران و فرزندشان است.

۲. اختلال دو قطبی و صرع
ترکیبات شیمیایی در انار وجود دارند که داروی کاربامازپین را مهار می‌کنند. این ماده برای بهبود خلق و خو و جلوگیری از تشنج در بدن استفاده می‌شود.

۳. مشکلات متابولیسمی
برخی مطالعات حاکی از آن است که آب انار با آنزیم‌های مسئول متابولیسم در بدن که در بسیاری از دارو‌های رایج کنترل کلسترول تداخل دارد. بنابراین اگر به طور مرتب از این دارو‌ها مصرف می‌کنید در رابطه با نوشیدن آب انار و خوردن میوه آن با پزشک مشورت نمایید.

۴. کاهش فشار خون
نوشیدن آب انار ممکن است خطر ابتلا به فشار خون پایین در افراد مستعد به آن را افزایش می‌دهد. این میوه فشار خون را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در طول و بعد از هر عمل جراحی باعث اختلال در ثبات فشار خون می‌شود. بنابراین حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی، انار را کاملا از رژیم غذایی خود حذف و در صورت مصرف هر داروی خاصی با پزشک مشورت کنید.

۵. دیابت
اگرچه انار یک عامل پیشگیری از دیابت به حساب می‌آید، اما اگر هم‌اکنون از این بیماری رنج می‌برید باید از خوردن این میوه و مشتقات آن اجتناب کنید، زیرا حاوی مقدار زیادی قند است.

۶. کالری بالا
این میوه کالری زیادی دارد، بنابراین اگر در حال تلاش برای کاهش وزن هستید یا از چاقی رنج می‌برید باید از مصرف آن خودداری کنید.

۷. حساسیت
مصرف آب انار ممکن است باعث بروز برخی علائم آلرژیک در افراد شود. علائمی مانند:

بلع با مشکل
ورم صورت
مشکلات تنفسی
درد و ورم دهان


خواص آب انار

از آنجا که انار دارای هسته‌های سفتی است و هضم این هسته‌ها برای برخی دشوار است، توصیه می‌شود آب انار را جایگزین میوه آن کنید. از جمله خواص آب انار می‌توان اشاره کرد به:

تامین انواع آنتی اکسیدان‌ها
پیشگیری از دیابت
کمک به درمان بیماری‌های قلبی
کمک به درمان آرتروز
خواص ضد التهابی
افزایش انعطاف‌پذیری رگ‌ها و کمک به درمان اختلال نعوظ
کاهش کلسترول بد خون
کاهش فشار خون
کمک به درمان غلظت خون


خواص رب انار

رب انار حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی است و مانند انار تازه خواص بسیاری برای بدن دارد. رب انار ترش مزه، می‌تواند فشار خون را کنترل کند و کلسترول بدن خون را کاهش دهد، درنتیجه از رسوب چربی در رگ‌ها جلوگیری نماید.

رب انار همچنین با افزایش متابولیسم بدن، به کاهش وزن نیز کمک می‌کند. علاوه بر این، رب انار از آلزایمر، یبوست، گلو‌درد، مشکلات تنفسی و... نیز جلوگیری می‌کند.


خواص ریشه و پوست انار

جوشانده پوست ریشه درخت انار، برطرف‌کننده کرم معده و روده است.

جوشانده پوست درخت انار نیز مانند مورد قبل اثر کاهش در رشد کرم دارد.

برای برطرف‌ کردن گلو درد و زخم گلو، از جوشانده پوست انار و یا جوشانده برگ انار استفاده می‌کنند.

مصرف جوشانده برگ انار برای زنانی که عادت ماهانه منظمی ندارند توصیه می‌شود.

برای برطرف کردن سوختگی پوست، گل انار را له کرده و با روغن کنجد مخلوط کنید و از این ترکیب به عنوان پماد سوختگی روی قسمت سوخته بمالید.

دم‌کرده گل انار یا دمنوش گل انار برطرف‌کننده اسهال مزمن است.

غرغره‌ کردن دم‌ کرده گل انار همچنین برای از بین‌ بردن زخم‌های داخل دهان مفید است.

برای برطرف کردن دندان درد، دم‌کرده ریشه درخت انار را در دهان بگردانید.

برای برطرف کردن بواسیر، معقد را با جوشانده پوست انار شستشو دهید.


خواص هسته انار

حدود بیست درصد از وزن انار را هسته‌ آن تشکیل می‌دهد، هسته‌ای که درست مانند میوه‌ انار دارای خواص زیادی است. هسته انار حاوی اسید لینولئیک و امگا ۳ است و بسیاری از ویتامین‌ها و مواد مغذی دیگر است که می‌تواند در پیشگیری از سرطان، درمان بیماری کرمک، درمان اسکوربوت، کاهش تکرر ادرار و بهبود سلامت کلی بدن بسیار موثر باشد.


راهنمای خرید انار، تشخیص انارخوب از بد

به منظور خرید انار خوب باید به موارد زیر توجه کرد:

هنگام خرید انار، انار‌های سنگین‌تر و توپر را انتخاب کنید.

پوست اناری که انتخاب می‌کنید باید تیره با رگه‌های سفید باشد. هرچه رنگ قرمز پوست انار پررنگ‌ترباشد، انار رسیده‌تر است.

انار سالم باید سفت باشد. برای اطمینان از این موضوع، انار را در دست بگیرید و به آرامی بفشارید.

پوست انار هنگام خرید نباید ترک خورده باشد.


ارزش غذایی انار

در جدول زیر ارزش غذایی انار را مشاهده خواهید کرد.
 
محتویات مقدار
کالری ۸۳ کالری
آب ۷۷/۹۳ گرم
پروتئین ۱/۶۷ گرم
چربی ۱/۱۷ گرم
کربوهیدرات ۱۸/۷۰ گرم
فیبر ۴ گرم
قند ۱۳/۶۷ گرم
کلسیم ۱۰ میلی‌گرم
آهن ۰/۳۰ میلی‌گرم
منیزیم ۱۲ میلی‌گرم
فسفات ۳۶ میلی‌گرم
پتاسیم ۲۳۶ میلی‌گرم
فولاد ۳۸ میکرو‌گرم
روی ۰/۳۵ میلی‌گرم
ویتامین B3 ۰/۳ میلی‌گرم
ویتامین B5 ۰/۵۹ میلی‌گرم
ویتامین C ۱۰/۴ میلی‌گرم


خواص انار از دیدگاه طب اسلامی


پیامبر اکرم (ص)
انار مهتر همه میوه‌هاست و هر کس یک انار بخورد، چهل پگاه شیطان خویش را به خشم می‌آورد.

هر کس اناری را کامل بخورد، خداوند قلب او را چهل شب نورانی می‌دارد.

انار بخورید زیرا هیچ دانه‌ای از آن در معده جای نمی‌گیرد، مگر این‌که چهل روز قلب را نورانی می‌سازد و شیطان را برون می‌راند.

امام علی (ع)
در هر دانه انار چون در معده جای می‌گیرد، حیاتی برای قلب و فروغی برای نفس است و شیطانی را که وسواس نام دارد چهل شب بیمار می‌کند.

امام صادق (ع)
میوه صد و بیست گونه است و مهتر همه آنها انار است.

چهار چیز طبع را اعتدال می‌بخشد؛ انار سورانی، خرمای نارس پخته‌شده، بنفشه و کاسنی.

هر کس در هنگام خفتن یک انار بخورد، تا صبح جانش در امان است.

بر شما باد انار؛ چرا که هیچ گرسنه‌ای آن را نمی‌خورد، مگر این‌که وی را بسنده است و هیچ سیری آن را نمی‌خورد، مگر این که غذا را بر وی گوارا می‌سازد.

هرکس انار بخورد انار شیطان وسوسه را از او دور می‌سازد.

هر کس یک دانه از انار بخورد، آن یک دانه شیطان وسوسه را تا چهل روز زمین‌گیر می‌کند.

امام کاظم (ع)
هرکس روز جمعه یک انار بخورد آن انار دل او را تا چهل پگاه نورانی می‌دارد. اگر دو انار بخورد تا هشتاد روز و اگر سه انار بخورد تا صد و بیست روز نیز وسوسه شیطان از او دور می‌شود و هرکس وسوسه شیطان از او دور شود، خداوند را نافرمانی نمی‌کند و هر کس خداوند را نافرمانی نکند خدای او را به بهشت در می‌آورد.


سخن پایانی

انار می‌تواند سلامت بدن را بهبود بخشد، البته هرگز جایگزین معالجات پزشک برای بیماری‌ها نیست. بنابراین همواره با پزشک مشورت نمایید و توصیه‌های او را دنبال کنید. در نهایت با دانستن تمام خواص انار و عوارض جانبی آن، از مصرف بیش‌از‌حد این میوه اجتناب کنید.


منبع: سایت ستاره